Skotselv Skolekorps
Skotselv Skolekorps 10 år i 2013
 • Velkommen    • Aktiviteter    • Styret og komiteer 2017/18    • Kontakt oss    • Musikanter i SSK    • Hva skjer    

 

 

   Musikanter i SSK
    - Blåseverkstedet.
    - BA Musikk
           

Snarveier:
 Kontakt oss!
 

 

 Hvordan behandle ditt innstrument.

Stell og vedlikehold av instrumenter
Messingblåseinstrumenter og trommer.

Vask og renhold har svært stor betydning for instrumentets levetid. Uten nødvendig og riktig vedlikehold kan levetiden reduseres til en fjerdedel.


MUNNSTYKKE

På grunn av mat, kondens, godteri etc, blir alle munnstykkene utsatt for irr og andre belegg. Et rent munnstykke er avgjørende for klangen i instrumentet. Alle munnstykker til messinginstrumentene bør regelmessig, gjerne hver uke, legges i bløt i lunkent såpevann og renses med en munnstykkebørste. Eventuelt kan man bruke en liten flaskebørste eller en piperenser.


VASK AV MESSING OG SØLV

Instrumenter som er messingfarget (gull) er lakkert med en tynn celluloselakk for at glansen i instrumentet skal beholdes. Denne lakken tåler ikke varmt vann eller kraftig såpevann! Derfor skal disse instrumentene kun vaskes i lunkent vann, enten uten såpe eller tilsatt litt mild såpe. Generelt kan man si at du selv skal kunne bade i dette vannet.

Sølvinstrumenter kan vaskes i litt varmere vann, gjerne med et mildt oppvaskmiddel som f eks Sunlight. Ikke bruk Zalo da denne fjerner alt fett og tærer på loddingene. For at sølvinstrumentet skal holde seg pent lengre, kan det være lurt å pusse bort fingermerker etter bruk med en myk klut.KORNETT, ALTHORN, BARYTHON OG TUBA.

Disse instrumentene trenger regelmessig vask. Ta en skikkelig rengjøring av hele instrumentet ca annenhver måned. Ta fra hverandre instrumentet med bøyler og ventiler, og legg alt i bløt i ca en halv time. Husk å fjerne filtringene fra ventilene først! Skyll alle delene godt og tørk. Sett filtringene tilbake på plass, smør ventilene med ventilolje og bøylene med bøylefett før instrumentet settes sammen. Vær nøye med at ventiler og bøyler kommer på riktig plass!TROMBONE

Tromboner trenger også en såpevask, men kun de uten rotasjonsventil! Ta fra hverandre bøyle, sleide og munnstykke og legg i bløt ca en halv time. Deretter skylles og tørkes alle deler. Endene på bøylen smøres og tres forsiktig på plass. Enden på den innvendige delen til sleiden smøres med egen smøring og sleiden settes sammen. Selve sleiden smøres med rent vann så den går glatt og jevnt. Sette trombonen sammen.

Hvis trombonen har kvartventil, skal den vedlikeholdes slik: bevegelige ventilarmer/ledd smøres med et par dråper Spindle oil. Skru av bunnskålen på ventilen og legg noen dråper Rotor oil på sentertappen. Skru så bunnskålen på plassTROMMER

Alle trommer, cymbaler og andre instrumenter må være rene for at klangen skal bli riktig. Trommeslagere bør ha ansvaret for egen tromme, trommesett og rytmeinstrumenter. Det er viktig at feil, skader og mangler på egne og felles instrumenter blir rapportert til instrumentansvarlig eller korpsleder.

For mer informasjon om stell og vedlikehold kan du også prøve lenken til venstre (BA Musikk/ Blåseverkstedet)

   
 

 

 

Korpset holder til på Skotselv skole i Buskerud Web ansv. Tina Jeanette Thorud